Reeds in de 12e eeuw wordt de naam Eisenach in oorkonden genoemd. Grote namen uit de Duitse geschiedenis komt men in Eisenach tegen. Geboorteplaats van de componist Johann Sebastiaan Bach en verblijfplaats van Maarten Luther toen hij moest vluchten voor de katholieke kerk. Luther noemt Eisenach “meine liebe Stadt”.

Hoog boven Eisenach ziet u vanaf elke richting de Wartburg liggen.

De heilige Elizabeth heeft in de dertiende eeuw op het kasteel gewoond. Van daaruit bezocht en verpleegde zij zieken en richtte een gasthuis op.
Luther verbleef hier toen hij vogelvrij verklaard was (1521) en vertaalde in die tijd het Nieuwe Testament in het Duits.

Vele prachtige gebouwen sieren de binnenstad en men waant zich in een stadje zoals Anton Pieck dat schilderde.

Georgenkirche: 1521 preekte Luther hier, ondanks het feit dat hij reeds onder de rijksban stond.
1695 werd Johann Sebastian Bach in deze kerk gedoopt.

Geboortehuis van Bach, hier vindt u een indrukwekkende verzameling over het leven van de familie Bach en instrumenten uit die tijd.
Het monument van de beroemde muziekdichter van de familie is daar dichtbij.

Als autoliefhebber is een bezoek aan het automuseum der Eisenacher Wartburg, zeker de moeite waard. De oude, blinkend gepolijste karossen zijn een spiegelbeeld van een technische ontwikkeling sinds 1898.

Ook in de moderne tijd komt men beroemde namen tegen.
Toen de Amerikaanse president Bill Clinton in de jaren negentig in Duitsland was, bezocht hij twee steden. De hoofdstad Berlijn en het pittoreske en met historie beladen Eisenach.

Volg de voetsporen van deze beroemde voorgangers en beleef het heden en verleden in Eisenach.